Staromestské slávnosti už čoskoro

12. 5. 2015 21:24:17

Už o niekoľko dní centrum Žiliny zaplní množstvo divákov a fanúšikov, pre ktorých mesto Žilina pripravilo bohatý a pestrý kultúrny program.

Dvadsiaty prvý ročník Staromestských slávností pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu sa uskutoční na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku od štvrtka 28. mája do soboty 30. mája 2015. Nenechajte si ujsť program Staromestských slávností a príďte sa pozrieť na vaše obľúbené skupiny. Spoluorganizátor podujatia je agentúra TOPFEST a hlavnými partnermi podujatia sú Nadácia Pontis a Kia Motors Slovakia.

„Všetkých návštevníkov čaká opäť jedinečný program a verím, že si v ňom každá generácia nájde to, čo obľubuje. Žilinou sa budú niesť rôzne hudobné štýly od folklóru, zborového spevu, cez vážnu hudbu, džez, pop, punk až po rock,“ pozýva všetkých primátor mesta Žilina Igor Choma na podujatie. „Staromestské slávnosti si už vybudovali tradíciu,  o čom svedčí aj minuloročný jubilejný dvadsiaty ročník. Staromestské slávnosti budeme zodpovedne pripravovať a organizovať aj v budúcnosti,“ dodáva primátor.

Počas trojdňového maratónu hudby a vystúpení sa môžete tešiť na interpretov ako Smola a Hrušky, Tublatanka, Iné kafe, Desmod, Vidiek, Václav Neckař, Korben Dallas, Zoči Voči, Omnia, DH Fatranka, Folklórny súbor Rozsutec a mnohí ďalší. Dopoludňajší program bude patriť viacerým tanečným skupinám detí i seniorov, orchestrom, zborom a folklórnym súborom. Na námestiach ponúkne okolo 100 stánkov tradičné remeslá, 20 stánkov ponúkne medovníky a cukrovinky a 20 stánkov bude s občerstvením.

Sprievodnými akciami bude aj 30. mája Deň detí v Sade SNP; literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti „Žilina – moje mesto“, ako aj XX. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. Od stredy 27. mája bude otvorená výstava „Čipkované radosti – variácie v modrom“ v Makovického dome, táto akcia potrvá až do 18. júna 2015. Ďalšou pútavou akciou bude uvítanie knihy Žilina vo svetle lámp – (Ne)zabudnuteľná história energetiky, a to 28. mája priamo počas otváracieho ceremoniálu tohtoročných slávností.

Staromestské slávnosti začínali v roku 1995 veľmi skromne. Na ich usporiadaní sa podieľalo pár nadšencov. Časom sa slávnosti rozširovali. Od roku 2002 zaplnili obe hlavné žilinské námestia a ďalšie ulice v centre mesta. Okrem interpretov zo Žiliny sa tu počas dvadsiatich ročníkov predstavili aj mnohí poprední slovenskí interpreti ako aj viacerí významní hostia zo zahraničia.


Ďalšie informácie a podrobný program nájdete na: www.staromestske-slavnosti.sk.